Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Επίσης τότε, κατά τη διάρκεια της μέρας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση και ο ήλιος ανατέλλει ακριβώς από το γεωγραφικό σημείο της Ανατολής και δύει ακριβώς στο σημείο της Δύσης.
▪ Η εαρινή ισημερία γίνεται στις 21 Μαρτίου. (Κατά την εαρινή ισημερία αρχίζει η άνοιξη).
▪ Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.
Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Στο σχήμα φαίνονται η φθινοπωρινή (Autumn) και εαρινή (Spring) ισημερία (equinox)
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Στα παρακάτω σχήματα φαίνονται οι διαδοχικές θέσεις του ήλιου στην ουράνια σφαίρα κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της ισημερίας. Φαίνεται καθαρά ότι το ορατό τόξο που διανύει ο ήλιος (κατά την ημέρα) είναι όσο και το τόξο που διανύει παραμένοντας κρυμμένος (νύχτα).
Day arc at 0° latitude (Equator)
Day arc at 20° latitude
Day arc at 50° latitude
Day arc at 70° latitude
Day arc at 90° latitude (Pole)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου