Θ ά ν ο ς Τ ά σ ι ο ς
    Σημειώσεις και άρθρα για τα Μαθηματικά και την Εκπαίδευση

Σελιδες του ιστολογιου μου

Αλλαγές στα Λύκεια με τη νέα χρονιά



Αλλαγές έρχονται από Σεπτέμβριο στα Λύκεια. Το υπ. Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε βελτιώσεις και στις τρεις τάξεις. Ανέπαφη προς το παρόν η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων

Οι αλλαγές που φέρεται ότι θα ανακοινώσει το υπουργείο και θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο έχουν στόχο την ελάφρυνση των μαθητών από τα πολλά μαθήματα ώστε να δοθεί έμφαση στην αφομοίωση της ουσίας της ύλης. Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας με στόχο να περιοριστεί μεταξύ άλλων το φαινόμενο της παπαγαλίας.
Όπως δημοσιεύει το ''Έθνος'', οι αλλαγές που θα προωθηθούν για ψήφιση μετά τις γιορτές θα έχουν στόχο τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών και τη δημιουργία ενός Λυκείου ου θα παρέχουν γενική παιδεία σε όλους τους μαθητές.
Η Ελληνική Γλώσσα (νέα και αρχαία, λογοτεχνία), η Ιστορία και τα Μαθηματικά θα είναι ο κορμός των μαθημάτων γενικής παιδείας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές ανά τάξη θα είναι οι εξής:
*Α' Λυκείου: Θα είναι τάξη αποκλειστικά Γενικής Παιδείας στην οποία ο αριθμός των εξαταζόμενων μαθημάτων θα μειωθεί στα 8 από 16 που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με συγχώνευση μαθημάτων.
Για παράδειγμα η άλγεβρα με τη γεωμετρία θα γίνουν ''μαθηματικά'' ενώ η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία θα γίνουν ''Φυσικές Επιστήμες''. Παράλληλα μαθήματα όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα μεταφερθούν στη Β και στη Γ' Λυκείου. Η ''ερευνητική εργασία'' πιθανότατα θα παραμείνει καθώς θεωρείται πετυχημένη.
*Β' Λυκείου: Η τάξη αυτή θα παρέχει γενική παιδεία αλλά θα δίνει και μια βάση ώστε να μπορεί ο μαθητής να επιλέξει αργότερα την κατεύθυνση που επιθυμεί. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα για να είναι λιγότερος ο φόρτος των μαθητών. Τώρα διδάσκονται και εξετάζονται 17 μαθήματα, αλλά ο αριθμός θα φτάσει στα 11 με 12.
Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μαθήματα επιλογής από κάθε κατεύθυνση χωρίς να θεωρείται οριστική η επιλογή κατεύθυνσης.
*Γ' Λυκείου: Η τελευταία τάξη του Λυκείου θα είναι εκείνη στην οποία ο μαθητής θα επιλέγει και θα ακολουθεί την κατεύθυνση του. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα από τα 16 στα 10.
Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στην εξεταστέα ύλη, η οποία δεν θα ορίζεται πλέον με σελίδες αλλά θεματικές ενότητες. Και στην ίδια την αξιολόγηση όμως, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να κάνει αλλαγές ώστε να κρίνεται στους μαθητές η ικανότητα σύνθεσης, κριτικής αξιολόγησης και τεκμηρίωσης με επιχειρήματα και όχι η αποστήθιση.

Πηγή: http://news247.gr

Άλγεβρα ή Γεωμετρία... ή και τα δύο μαζί;

Δηλαδή: Δες το έτσι, δες το και αλλιώς...

Η φύση ενοποιεί. Δεν κάνει διακρίσεις! Η ανάγκη να διαχωρίσουμε τις διαφορετίκες μαθηματικές υποπεριοχές σε ενότητες και κεφάλαια εξυπηρετεί την διδακτική πρακτική και μόνο, καθώς η γνώση ταξινομείται στο μυαλό μας ως γνωστικά σχήματα, κατά κάποιον τρόπο ασύνδετα μεταξύ τους τα οποία δε θα μπορούσαμε να μάθουμε μονομιάς ταυτόχρονα. Κατανόηση όμως μιας έννοιας είναι η σύνδεση των γνωστικών περιοχών μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η άλγεβρα και η γεωμετρία συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους και οι αλγεβρικοί νόμοι αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον όταν λάβουμε υπόψη μας τη γεωμετρική τους ερμηνεία.

Έτσι οι μαθηματικές σχέσεις και τα μαθηματικά σύμβολα που τόσο άχαρα φαίνονται με μια πρώτη ματιά, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσουν όμορφες συγκινήσεις όταν τα ερμηνεύσουμε με έναν τρόπο πιο κοντά στις αισθήσεις μας.

Τι ποιο ευχάριστο από το να ανακαλύπτουμε μόνοι μας μαθηματικούς τύπους. Οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί μας έδωσαν μερικές ιδέες...


Το άθροισμα διαδοχικών άρτιων αριθμών (ζυγοί)


Μπορείτε να βρείτε γενικό τύπο για το μαθηματικό "φαινόμενο" που περιγράφει το σχήμα;

2 + 4 + 6 + 8 = 4x5

2 + 4 + 6 + 8 +10 = 5x6

2 + 4 + 6 + 8 +10 +12 = ...

Μπορείτε τώρα να σκεφτείτε και εδώ αντίστοιχο αλγεβρικό τύπο για το άθροισμα διαδοχικών περιττών αριθμών;


1 + 3 + 5 + 7 + ... = ;

Άλγεβρα από  γεωμετρία...



Μια παραλλαγή...


Η διάσημη ταυτότητα αποδεικνύεται και γεωμετρικά


Συνεχίζουμε με ένα ακόμα άθροισμα



Εθνική Εστία Επιστημών
















http://www.eee-athens.edu.gr

Η ΕΕΕ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ...
Ελεύθερης γνώσης και μαθησιακής αναζήτησης. Αλληλεπίδρασης με επιστημονικά εκθέματα.
Διαλόγου επικοινωνίας και ενημέρωσης. Πολιτισμού γραμμάτων και τεχνών. Διεθνών συναντήσεων και συνεργασίας.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΘΥΝΕΤΑΙ :
Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, σπουδαστές, δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι μέσα από ένα αλληλεπιδραστικό ευχάριστο περιβάλλον διαθεματικότητας και ολιστικότητας αναζήτησης της γνώσης ανακαλύπτουν και εντρυφούν σε βασικές έννοιες των Μαθηματικών της Φυσικής και της Πληροφορικής.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :
Δημιουργεί ερεθίσματα με συγκεκριμένες επιστημονικές κατασκευές και εκθέματα που σχετίζονται με έννοιες και γνώσεις που διδάσκονται στα σχολεία. Μέσω της αλληλεπίδρασής τους με αυτά, οι μαθητές και σπουδαστές οδηγούνται σε ένα διάλογο βαθύτερης αναζήτησης και κατανόησης.
Ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία με τη δημιουργία ερεθισμάτων μέσα από παραστατικές προσεγγίσεις των γνωστικών αντικειμένων. Δημιουργεί κίνητρο, ανοίγοντας δρόμους αναζήτησης και κατανόησης μαθηματικών εννοιών και των φυσικών φαινομένων.
Προσφέρει μεθόδους στους εκπαιδευτικούς για ζωντανές προσεγγίσεις των επιστημονικών εννοιών που διδάσκουν. Προωθεί την ερευνητική σκέψη και εφευρετικότητα διεγείροντας τη φαντασία και συμπληρώνοντας τη διδασκαλία που γίνεται στην τάξη.

Πηγή: Έντυπο Εθνικής Εστίας Επιστημών Ιούνιος 2012 (μορφή pdf)

Νέο βιβλίο: Άλγεβρα Β Γενικού Λυκείου - Γενικής Παιδείας)

Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους έχει σε γενικές ­­γραμμές ως εξής:
  1. Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια επανάληψη των γραμμικών συστημάτων δύο εξισώσεων με δύο αγνώστους, τα οποία οι μαθητές έχουν μελετήσει στο Γυμνάσιο, και εισάγεται η χρήση της ορίζουσας για την επίλυση και διερεύνηση τέτοιων συστημάτων. Επίσης, επιλύονται και γραμμικά συστήματα με τρείς αγνώστους καθώς και μη γραμμικά συστήματα.
  2. Στο 2ο Κεφάλαιο εξετάζονται ιδιότητες των συναρτήσεων και των γραφικών παραστάσεών τους, όπως η μονοτονία, τα ακρότατα και οι συμμετρίες μιας συνάρτησης, καθώς και η κατακόρυφη και οριζόντια μετατόπιση της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.
  3. Στο 3ο Κεφάλαιο επεκτείνονται οι τριγωνομετρικοί αριθμοί με την εισαγωγή του τριγωνομετρικού κύκλου και αποδεικνύονται στη γενικότητά τους οι τριγωνομετρικές ταυτότητες. Επίσης, ορίζονται οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις, γίνεται η σύνδεση αυτών με φαινόμενα που εμφανίζουν περιοδικότητα και επιλύονται τριγωνομετρικές εξισώσεις. Τέλος χρησιμοποιούνται οι τριγωνομετρικοί αριθμοί γωνιών τριγώνου για τον υπολογισμό των στοιχείων του.
  4. Στο 4ο Κεφάλαιο τίθενται οι βάσεις για μια πιο συστηματική μελέτη των πολυωνύμων και αναπτύσσονται διάφορες μέθοδοι επίλυσης πολυωνυμικών εξισώσεων και ανισώσεων.
  5. Στο 5ο Κεφάλαιο εισάγονται η εκθετική και η λογαριθμική συνάρτηση, οι οποίες έχουν σημαντικές εφαρμογές σε διάφορα επιστημονικά πεδία.
Πηγή: http://digitalschool.minedu.gov.gr/courses/DSGL-B133/

Παρομοιάζοντας το με αγώνα δρόμου, ως σχόλιο, θα πω ότι με τα νέα κεφάλαια που προστέθηκαν, η ύλη μας φέτος θα είναι ένας αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων που θα πρέπει να διανύσουμε με ρυθμό σπριντ! ...Λάβετε θέσεις!

Γιατί ο κύκλος έχει 360 μοίρες;;!



Ποιος είναι άραγε ο λόγος που καθιερώσαμε να χωρίζουμε τον κύκλο σε 360 μέρη (μοίρες);

Ένα μοντέλο κύκλου που είχαν οι άνθρωπο παρατηρήσει είναι ο κύκλος των εποχών σε ένα ημερολογιακό έτος που είναι 365 ημέρες. Άρα, η πρώτη λογική εξήγηση είναι γιατί είναι ένας αριθμό πολύ κοντά στο 365 που είναι οι μέρες του έτους. Βέβαια, διαλέξαμε το 360 που διαιρείται και με το 2 αλλά και το 10 με το οποίο μας αρέσει να εργαζόμαστε. Γενικά, το 360 έχεις πολλούς πρώτους διαιρέτες λοιπόν!

Ας επεκτείνουμε όμως λίγο περισσότερο αυτή τη σκέψη για να δούμε και τις γεωμετρικές εφαρμογές της επιλογής μας αυτής.

Οι πιό σημαντικές γωνίες στην Ευκλείδεια Γεωμετρία είναι οι ορθές (90). Ένας κύκλος έχει τέσσερις ορθές, συμπέρασμα: τι καλά που θα ηταν να διαιρείται ο κύκλος με το 4 αλλά και το 90 ταυτόχρονα... Αλλά θέλουμε να διαιρείται και με το τρία καθώς το ισόπλευρο είναι το πιό σημαντικό σχήμα. Άρα θα πρέπει να έχουμε διαιρετότητα με το 4*3=12. Επίσης, το πεντάγωνο είναι πολύ σημαντικό για να το αγνοούμε. Είναι κατασκευάσιμο, έχει άμεση σχέση με την χρυσή τομή και βεβαίως το πεντάλφα (που προκύπτει από τις διαγώνιες του κανονικού πενταγώνου) ήταν έμβλημα των Πυθαγόρειων. Έχουμε λοιπόν την επιθυμία να διαλέξουμε αριθμό πολλαπλάσιο του 5*12=60. Το 360=6*60 ικανοποιεί αυτήν τη συνθήκη. Αν βάζαμε και τον λογικό όρο να διχοτομούνται οι ορθές θα θέλαμε πολλαπλάσιο του 120.

Oι αρχαίοι αρκετά συχνά χρησιμοποιούσαν το 360 για την μέτρηση των γωνιών αλλά δεν το είχαν καθιερώσει. Στα μαθηματικά βέβαια συνήθως χρησιμοποιούμε τα ακτίνια (ένας κύκλος = 2π ακτίνια) και η αλήθεια είναι πως τα ακτίνια είναι η πιο "φυσιολογική" μονάδα μέτρησης.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Συζήτηση:Μοίρα_%28γεωμετρία%29

Η ομορφιά των Μαθηματικών στις Εικαστικές Τέχνες, στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012.


Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στα Μαθηματικά και στην Τέχνη, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) στις 14 Μαρτίου 2012 και ώρα 18.00. Η εκδήλωση έχει κεντρικό τίτλο "Η ομορφιά των Μαθηματικών στις Εικαστικές Τέχνες" και επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Claude P. Bruter, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Paris XII, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Μαθηματικά και την Τέχνη (ESMA). Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές Μαθηματικών, σπουδαστές αλλά και όλους εκείνους που αγαπούν τα Μαθηματικά και την Τέχνη να συνομιλήσουν με τον Bruter. Στόχος της ομιλίας του διάσημου Μαθηματικού είναι να καταδείξει ότι οι σχέσεις Μαθηματικών και Τέχνης ήταν ανέκαθεν στενές και να συμφιλιώσει το κοινό με τον κόσμο των Μαθηματικών, έναν κόσμο του οποίου η εικόνα συχνά παραμορφώνεται από αβάσιμες προκαταλήψεις. Η εισήγηση παρουσιάζει τις εξελίξεις και τον προβληματισμό των ειδικών, αλλά και αποτυπώνει πια το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τη σύζευξη Τέχνης και Μαθηματικών. Η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για τη σχέση Μαθηματικών-Τέχνης είναι πλέον κοινός τόπος σε όλα τα τμήματα Μαθηματικών και Τεχνολογίας στην Ευρώπη. Μέσα από απλά, αλλά εντυπωσιακά παραδείγματα, ο Bruter θα δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν νέους δρόμους στον τομέα της εκπαίδευσης, δρόμους που θα κάνουν τη διδασκαλία των Μαθηματικών ευχάριστη και ουσιαστική. Ο Claude Bruter, ήδη από το 1989, άρχισε να ενδιαφέρεται για την εκλαΐκευση των Μαθηματικών και συνέλαβε την ιδέα ενός Πάρκου (σχέδιο ARPAM), όπου θα υπάρχουν διάσπαρτα μικρά κτήρια κατασκευασμένα με την αρχιτεκτονική και τις φόρμες, που καθορίζονται από τα Μαθηματικά.

Η ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2223&cnode=20

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει βαρύ κοινωνικό κόστος


Είναι ένα παιχνίδι που δείχνει παιδιά στην Αφρική να βγάζουν ορυκτά ως πρώτη ύλη ώστε να γίνουν τα έξυπνα τηλέφωνα μας, ενώ τριγύρω είναι φρουροί με όπλα... Δεν το έχω παίξει (άλλωστε η Apple το έχει απαγορεύσει από to App Store), αλλά ανατριχιάζω στο ότι το παχνίδι δεν είναι τελείως ψεύτικο όπως περιγράφει το άρθρο της Deutsche Welle: στο οποίο δίνονται στοιχεία σχετικά με απάνθρωπες συνθήκες εργασία και εκμετάλλευσης ανθρώπων - θυσία στο βωμό του κέρδους και του οικονομικού ανταγωνισμού των μεγάλων εταιριών.


Ο τίτλος ανήκει στην εταιρία Μolleindustria.






Molleindustria aims to reappropriate video games as a popular form of mass communication. Our objective is to investigate the persuasive potentials of the medium by subverting mainstream video gaming clichè (and possibly have fun in the process).


Πηγή: http://www.dw.de/dw/article/0,,15721235,00.htmlhttp://www.phonestory.org/ , http://www.molleindustria.org/en/home

Στιγμιότυπα (snapshots) ιστοσελίδων στο χρόνο: Ψηφιακό μουσείο τεχνολογίας

Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα μία ιστοσελίδα: http://www.archive.org/web/web.php που μπορεί και κρατάει το ιστορικό δικτυακών τόπων λειτουργώντας ως ένα ψηφιακό ημερολόγιο - μουσείο ιστοσελίδων. (!)

Δοκιμάσαμε να κοιτάξουμε έτσι πίσω στο παρελθόν της apple παρατηρώντας την εξέλιξη της ιστοσελίδας της: http://wayback.archive.org/web/20080915000000*/http://www.apple.com.


Η ιστοσελίδα της Apple το 1997


Η ιστοσελίδα της Apple το 1998



Νέα αισθητική το 2004, με τον ερχομό του iPod (4ης γενιάς) και το γνωστό σε όλους χειρισμό Click Wheel ως έμβλημα πλέον της μινιμαλιστικής αισθητικής των προϊόντων της εταιρίας



Με τον ερχομό του νέου λειτουργικού συστήματος OS X Snow Leopard, το 2007, καθιερώνεται πλέον η νέα αισθητική στη σχεδίαση ιστοσελίδων.


Το iPhone 3GS, παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2009 


Στη θέση που βρίσκεται η Apple - ή, και η Microsοft - σήμερα, υπήρχαν παλιότερα άλλες εταιρίες όπως Atari, Amiga, Αmstrad:  των οποίων οι εφευρέσεις θα γίνουν εκθέματα με τη σειρά τους στα μουσεία του μέλλοντος, μαζί με όλους εμάς και τα έργα μας.


O πρώτος μου Η/Y: Amstrad CPC6128


Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_Leopardhttp://en.wikipedia.org/wiki/IPod_click_wheelhttp://wayback.archive.org/web/*/http://www.apple.comhttp://en.wikipedia.org/wiki/IPod_Classic.

Η ομιλία του Clifford Stoll στο TED για ...τα πάντα!


I'm delighted to be here. I'm honored by the invitation, and thanks. I would love to talk about stuff that I'm interested in, but unfortunately, I suspect that what I'm interested in won't interest many other people. First off, my badge says I'm an astronomer. I would love to talk about my astronomy, but I suspect that the number of people who are interested in radiative transfer in non-gray atmospheres and polarization of light in Jupiter's upper atmosphere are the number of people who'd fit in a bus shelter. So I'm not going to talk about that.(Laughter)
Change is happening, and the change that is happening is not one that is in software. But that's not what I'm going to talk about. I'd love to talk about it, it'd be fun, but I want to talk about what I'm doing now. What am I doing now? Oh -- the other thing that I think I'd like to talk about is right over here. Right over here.Is that visible? What I'd like to talk about is one-sided things. I would dearly love to talk about things that have one side. Because I love Mobius loops. I not only love Mobius loops, but I'm one of the very few people,if not the only person in the world, that makes Klein bottles. Right away, I hope that all of your eyes glaze over. This is a Klein bottle. For those of you in the audience who know, you roll your eyes and say, yup, I know all about it. It's one sided. It's a bottle whose inside is its outside. It has zero volume. And it's non-orientable. It has wonderful properties. If you take two Mobius loops and sew their common edge together,you get one of these, and I make them out of glass.And I'd love to talk to you about this, but I don't have much in the way of ... things to say because --(Laughter)
Soon after that, I found in another picture that she had, a picture of me. This guy over here of course is me.This man is Robert Moog, the inventor of the Moog synthesizer, who passed away this past August.Robert Moog was a generous, kind person, extraordinarily competent engineer. A musician who took time from his life to teach me, a sophomore, a freshman at SUNY Buffalo. He'd come up from Trumansburg to teach me not just about the Moog synthesizer, but we'd be sitting there -- I'm studying physics at the time. This is 1969, 70, 71. We're studying physics, I'm studying physics, and he saying, "That's a good thing to do. Don't get caught up in electronic music if you're doing physics." Mentoring me. He'd come up and spend hours and hours with me. He wrote a letter of recommendation for me to get into graduate school. In the background, my bicycle. I realize that this picture was taken at a friend's living room. Bob Moog came by and hauled a whole pile of equipment to show Greg Flint and I things about this.We sat around talking about Fourier transforms,Bessel functions, modulation transfer functions, stuff like this. Bob's passing this past summer has been a loss to all of us. Anyone who's a musician has been profoundly influenced by Robert Moog. (Applause)And I'll just say what I'm about to do. What I'm about to do -- I hope you can recognize that there's a distorted sine wave, almost a triangular wave upon this Hewlett-Packard oscilloscope.
Oh, cool. I can get to this place over here, right? Kids. Kids is what I'm going to talk about -- is that okay? It says kids over here, that's what I'd like to talk about.I've decided that, for me at least, I don't have a big enough head. So I think locally and I act locally. I feel that the best way I can help out anything is to help out very, very locally. So Ph.D. this, and degree there, and the yadda yadda. I was talking about this stuff to some schoolteachers about a year ago. And one of them, several of them would come up to me and say, "Well, how come you ain't teaching?" And I said, "Well, I've taught graduate -- I've had graduate students, I've taught undergraduate classes." No, they said, "If you're so into kids and all this stuff, how come you ain't over here on the front lines? Put your money where you mouth is."
Is true. Is true. I teach eighth-grade science four days a week. Not just showing up every now and then. No, no, no, no, no. I take attendance. I take lunch hour. (Applause) This is not -- no, no, no, this is not claps. I strongly suggest that this is a good thing for each of you to do. Not just show up to class every now and then. Teach a solid week. Okay, I'm teaching three-quarters time, but good enough. One of the things that I've done for my science students is to tell them, "Look, I'm going to teach you college-level physics. No calculus, I'll cut out that. You won't need to know trig.But you will need to know eighth-grade algebra, and we're going to do serious experiments. None of this open-to-chapter-seven-and-do-all-the-odd-problem-sets. We're going to be doing genuine physics." And that's one of the things I thought I'd do right now. (High-pitched tone)
Oh, before I even turn that on, one of the things that we did about three weeks ago in my class -- this is through the lens, and one of the things we used a lens for was to measure the speed of light. My students in El Cerrito -- with my help, of course, and with the help of a very beat up oscilloscope -- measured the speed of light. We were off by 25 percent. How many eighth graders do you know of who have measured the speed of light? In addition to that, we've measured the speed of sound. I'd love to measure the speed of light here. I was all set to do it and I was thinking, "Aw man,"I was just going to impose upon the powers that be,and measure the speed of light. And I'm all set to do it. I'm all set to do it, but then it turns out that to set up here, you have like 10 minutes to set up! And there's no time to do it. So, next time, maybe, I'll measure the speed of light!
But meanwhile, let's measure the speed of sound!Well, the obvious way to measure the speed of soundis to bounce sound off something and look at the echo.But, probably -- one of my students, Ariel [unclear], said, "Could we measure the speed of light using the wave equation?" And all of you know the wave equation is the frequency times the wavelength of any wave ... is a constant. When the frequency goes up,the wavelength comes down. Wavelength goes up,frequency goes down. So, if we have a wave here --over here, that's what's interesting -- as the pitch goes up, things get closer, pitch goes down, things stretch out. Right? This is simple physics. All of you know this from eighth grade, remember? What they didn't tell you in physics -- in eighth-grade physics -- but they should have, and I wish they had, was that if you multiply the frequency times the wavelength of sound or light, you get a constant. And that constant is the speed of sound. So, in order to measure the speed of sound, all I've got to do is know its frequency. Well, that's easy.I've got a frequency counter right here. Set it up to around A, above A, above A. There's an A, more or less. Now, so I know the frequency. It's 1.76 kilohertz. I measure its wavelength. All I need now is to flip on another beam, and the bottom beam is me talking, right? So anytime I talk, you'd see it on the screen. I'll put it over here, and as I move this away from the source, you'll notice the spiral. The slinky moves. We're going through different nodes of the wave,coming out this way. Those of you who are physicists, I hear you rolling your eyes, but bear with me. (Laughter)
All of which comes to what I wanted to say. Go back to this picture of me a million years ago. It was 1971, the Vietnam War was going on, and I'm like, "Oh my God!"I'm studying physics: Landau, Lipschitz, Resnick and Halliday. I'm going home for a midterm. A riot's going on on campus. There's a riot! Hey, Elmo's done: off.There's a riot going on on campus, and the police are chasing me, right? I'm walking across campus. Cop comes and looks at me and says, "You! You're a student." Pulls out a gun. Goes boom! And a tear gas canister the size of a Pepsi can goes by my head. Whoosh! I get a breath of tear gas and I can't breathe.This cop comes after me with a rifle. He wants to clunk me over the head! I'm saying, "I got to clear out of here!" I go running across campus quick as I can. I duck into Hayes Hall. It's one of these bell-tower buildings. The cop's chasing me. Chasing me up the first floor, second floor, third floor. Chases me into this room. The entranceway to the bell tower. I slam the door behind me, climb up, go past this place where I see a pendulum ticking. And I'm thinking, "Oh yeah,the square root of the length is proportional to its period." (Laughter)
I keep climbing up, go back. I go to a place where a dowel splits off. There's a clock, clock, clock, clock. The time's going backwards because I'm inside of it. I'm thinking of Lorenz contractions and Einsteinian relativity. I climb up, and there's this place, way in the back, that you climb up this wooden ladder. I pop up the top, and there's a cupola. A dome, one of these ten-foot domes. I'm looking out and I'm seeing the cops bashing students' heads, shooting tear gas, and watching students throwing bricks. And I'm asking, "What am I doing here? Why am I here?" Then I remember what my English teacher in high school said. Namely, that when they cast bells, they write inscriptions on them. So, I wipe the pigeon manure off one of the bells, and I look at it. I'm asking myself, "Why am I here?"