Θ ά ν ο ς Τ ά σ ι ο ς
    Σημειώσεις και άρθρα για τα Μαθηματικά και την Εκπαίδευση

Σελιδες του ιστολογιου μου

Αρχιμήδης: η ιδιοφυία


Είναι εκπληκτικό πόσες από τις σημαντικές εξελίξεις των μαθηματικών της σύγχρονης εποχής έχουν την προέλευση τους σε εργασίες που έγιναν δυο χιλιετηρίδες πριν, από τους αρχαίους Έλληνες· όπως άρεσε στον Julian Lowell Coolidge, το διάσημο γεωμέτρη του Χάρβαρντ που έζησε στις αρχές του αιώνα μας, να λέει: «Τότε στη γη κατοικούσαν γίγαντες». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο μεγαλύτερος από όλους αυτούς τους γίγαντες ήταν ο περίφημος Αρχιμήδης από τις Συρακούσες, ένας άνθρωπος με απίστευτο μαθηματικό ταλέντο.

Ο Αρχιμήδης (287 π.Χ.-212 π.Χ.) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή επιστημονική σκέψη, καθώς και τους Άραβες επιστήμονες, οι οποίοι αντέγραψαν όλα τα έργα του στα αραβικά, γλώσσα στην οποία διασώθηκαν αρκετά, αφού τα πρωτότυπα είχαν χαθεί.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 2800 χρόνια, όταν οι Έλληνες θέλησαν να αποικίσουν τη λεκάνη της Μεσογείου. Μεταξύ των επιλεγμένων προορισμών τους οι Συρακούσες, που ιδρύθηκαν το 733 π.Χ., και γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή των περίοδο του Ιέρωνα Β', το 275 - 215 π.Χ. Στον κόσμο της εποχής του Αρχιμήδη, έχει περατωθεί η Ελληνιστική περίοδος, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πεθάνει ενώ ήδη αρχίζει να δημιουργείται η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήδη το 287 π.Χ., χρονιά που γεννιέται ο Αρχιμήδης, παρατηρείται μετατόπιση των πνευματικών κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο όπως στην Αλεξάνδρεια, τη Σελεύκεια και την Αντιόχεια. Οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι θα οδηγήσουν τον νεαρό Αρχιμήδη για σπουδές στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος θα επιστρέψει αργότερα στην αγαπημένη του πατρίδα ώστε να συνεχίσει τις μελέτες του. Ανήκε στους ιδεαλιστές φιλοσόφους - επιστήμονες οι οποίοι πίστευαν "στην ανωτερότητα της νοητής ιδέας" ενώ θεωρούσαν "μειωτική την πρακτική εφαρμογή των ανακαλύψεών τους". Μόνο μετά την παρότρυνση του Ιέρωνα Β' ο Αρχιμήδης άρχισε να εφαρμόζει στην πράξη όσα είχε ανακαλύψει. Η ιστορία τελειώνει το 212 π.Χ. όταν ο Αρχιμήδης σε ηλικία 75 ετών πέφτει νεκρός από το μαχαίρι ενός στρατιώτη (μία από τις τρεις εκδοχές που παρουσιάζονται), αφού προηγουμένως έχει δημιουργήσει με τις αμυντικές και μηχανικές του κατασκευές μεγάλα προβλήματα στον ύπατο Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο και στην προσπάθειά του να κυριεύσει τις Συρακούσες. Στον μεγάλο επιστήμονα αποδίδεται η φράση "Μη μου τους κύκλους τάραττε" την ώρα που το μαχαίρι του στρατιώτη βάζει τέλος στη δημιουργική του ζωή, ενώ γνωστή είναι και φράση του "Εύρηκα! Εύρηκα!" όταν ανακάλυψε τη δύναμη της άνωσης.

Πληροφορίες: http://www.sciencenews.gr/ | http://www.ellinikoarxeio.com | http://el.wikipedia.org/wiki/Αρχιμήδης | http://en.wikipedia.org/wiki/Archimedes

Τι διαβάζουν οι Έλληνες;

Τελευταία αυξήθηκε ο ιδιωτικός δανεισµός βιβλίων αλλά και η επισκεψιµότητα των βιβλιοθηκών (τις επισκέπτονται 19% των αναγνωστών έναντι 13% το 1999)

Το κοινό των αναγνωστών είναι τελικά γένους θηλυκού, όπως συνηθίζουµε τα τελευταία χρόνια; Η 3η Πανελλήνια Ερευνα που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασµό του ΕθνικούΚέντρου Βιβλίου, τους µήνες Νοέµβριο και ∆εκέµβριο του 2010, δίνει την εξής απάντηση: είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που διαβάζουν, αλλά διαβάζουν σχεδόν αποκλειστικά µυθιστορήµατα – όπως επίσης βιβλία ψυχολογίας και θρησκείας. Είναι επίσης πολύ περισσότερεςοι γυναίκεςπου ανήκουνστο τµήµα του πληθυσµού, το οποίο διαβάζει απόένα έως εννέα βιβλία τον χρόνο. Από κει και πέρα τα πράγµατα περιπλέκονται: ένα 9,4% τωνγυναικών δηλώνει ότι διαβάζει πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο, αλλά το ίδιο δηλώνει και το 6,8% των ανδρών. Οι άνδρες, επίσης, διαβάζουν περισσότερο απότις γυναίκες ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήµες, αρχαίους συγγραφείς, πολιτικά βιβλία,βιβλία ταξιδιών, αποκρυφισµού, θετικών επιστηµών. 

Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε σε σταθµισµένο δείγµα 1.500 ανθρώπων και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. ∆είχνει λ.χ., επιβεβαιώνοντας δύο παλιότερες έρευνες που έγιναν για λογαριασµό του ΕΚΕΒΙ (1999και 2004), ότι η ανάγνωση δεν είναι υπόθεση λίγων χιλιάδων ανθρώπων, όπως συνηθίζει ναλέει τµήµα των επαγγελµατιών του βιβλίου. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο (αυξήθηκαν κατά 80.000 σε µία δεκαετία), ενώ αυξήθηκε σηµαντικά το ποσοστό των ασθενέστερων αναγνωστών, όσων διαβάζουν έστω ένα βιβλίο τον χρόνο. Υπάρχει βέβαια πάντα ένα 40% του πληθυσµού που κυριολεκτικά δεν ανοίγει βιβλίο. Η έρευνα δείχνει ότι οι βιβλιόφιλοι δεν είναι άνθρωποι που µένουν κλεισµένοιστο σπίτι διαβάζοντας,όπως θέλει το γνωστό κλισέ. Αντίθετα συµµετέχουν περισσότερο από τον µέσοόρο στην πολιτιστική ζωή:διαβάζουν εφηµερίδες,ακούν ραδιόφωνο,πηγαίνουν σινεµά, θέατρο, επισκέπτονται εκθέσεις, αρχαιολογικούς χώρους περισσότερο από άλλους. Επίσης βγαίνουν έξω περισσότερο, σε εστιατόρια, καφέ, µπαρ, κέντρα µε ζωντανή µουσική, ενώ πηγαίνουν περισσότερο και σε γυµναστήρια.Το µόνο που κάνουν λιγότερο είναι να βλέπουντηλεόραση. Ο γενικός πληθυσµός παρακολουθείκατά µέσον όρο3 ώρες και 18 λεπτά τηλεόραση, οι ασθενέστεροι αναγνώστες 2 ώρες και 45 λεπτά και οι συστηµατικότεροι αναγνώστες 2 ώρες και 11 λεπτά.

Κατά τα άλλα, η στάση του κοινού απέναντι στο βιβλίο έχει να κάνει πολύ µε το επίπεδο εκπαίδευσης, το αν µένει κανείς σε πόλη ή χωριό. Σχετίζεται επίσης µε το φύλο αλλά και τη γλωσσοµάθεια ή και την προηγούµενη διαµονή σεχώρες του εξωτερικού. Τελευταία παίζει (αρνητικό) ρόλο καιη επιµήκυνση του χρόνου εργασίας αφού σε αυτούς που δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν καθόλου βιβλία ο µέσοςόρος χρόνου εργασίας είναι 48,4 ώρες την εβδοµάδα.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι συστηµατικοί αναγνώστες µπορεί να µην αυξήθηκαν, αποκτούν όµως καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και γίνονται πιο συνειδητοί», καταλήγει ο υπεύθυνος γιατις στατιστικές έρευνες του ΕΚΕΒΙ Σωκράτης Καµπουρόπουλος.


Πηγή: TA NEA On-line - Τι διαβάζουν οι Ελληνες

20 Ερωτήσεις στην πρόεδρο του συλλόγου ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Η πλειονότητα των παιδιών µε καρκίνο γίνεται καλά µε τη σωστή θεραπεία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ On-line: Τρίτη 5 Απριλίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

1. «Κύτταρο»: πώς προήλθε το όνοµα του συλλόγου;

Οι ενήλικοι, που ωςπαιδιά ή έφηβοι είχαµε καρκίνο, δώσαµε το όνοµα «Κύτταρο»στον σύλλογο, εξαιτίας του κυττάρου εκείνουπου άλλαξετην υγεία µας και τη ζωή µας.

2. Ηταν αναγκαία η δηµιουργία του;

Ναι, γιατίοι αποθεραπευµένοι νέοιαπό καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είχαν τη δική τους φωνή, για να διεκδικήσουν δικαιώµατα και να ενηµερώσουν σχετικά µε τον καρκίνο.

3. Καρκίνος στην παιδική ηλικία…
Προκαλείται όταν τα κύτταρα του οργανισµού αναπτύσσονται υπερβολικά, δηµιουργώντας όγκους σε διάφορα σηµεία του σώµατος. Η πιο συνηθισµένη µορφή παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιµία.

4. Τι βιώνει ένα παιδί µε λευχαιµία;

Την ανατροπή της καθηµερινής του ζωής, τον πόνο περίπλοκων ιατρικώνθεραπειών και την κοινωνική αποµόνωση και περιθωριοποίηση.

5. Ο καρκίνος, όµως, νικιέται…
Για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία, η πραγµατικότητα είναιπολύ ενθαρρυντική κι ελπιδοφόρα. Τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να αφήνουν τον καρκίνο πίσω τους καινα ζουν µια φυσιολογική ζωή.

6. Τα παιδιά βγαίνουν πιο δυνατά…
«…κι όταν φτάσειςστο χείλος του γκρεµού, δυοπράγµατα µπορεί να συµβούν: ή θα γυρίσεις πίσω ή θα µάθεις να πετάς…».

7. Ποια τα ποσοστάίασης;
Σήµερα, χάρις στην εξέλιξη και τη διαρκή βελτίωση των θεραπευτικών µέσων που διαθέτει η ιατρική, 2 στα 3 παιδιά θεραπεύονται και είναι ικανά να επανέλθουν στον φυσιολογικό τρόπο ζωής.

8. Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκοµείο για Παιδιά: η δηµιουργία του ήταν ανακούφιση;

Επειτα από κάποιοχρονικό διάστηµα λειτουργίας θαείµαστε σε θέση να γνωρίζουµε. Σε κάθε περίπτωση, ανακούφιση προσφέρει το έµψυχο δυναµικό των Παιδιατρικών Ογκολογικών Τµηµάτων.

9. Για τα παιδιά της περιφέρειας είναι πιο δύσκολα;

Σίγουρα. Αναγκάζονται να δώσουν τη µάχη µε τον καρκίνο σε ξένο γήπεδο, µακριάαπό συγγενείς, φίλους και ό,τι ώς τότε αποτελούσε τη ζωή τους.

10. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η συµπαράσταση προς παιδιά κι εφήβους που τώρα νοσούν και τους ενηλίκους που έχουν νοσήσει από καρκίνο, αλλά και η ενηµέρωση των µελών και τουευρύτερουκοινωνικού περιβάλλοντοςσχετικά µε τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

11. Υπάρχει κάποιος που δεν έχετε πετύχει;

Κύριο µέληµατου συλλόγου είναι η δηµιουργία όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για τηνκατάργηση της κοινωνικής αποµόνωσης των ενηλίκων που έχουν νοσήσει κι έχουµε αρκετό δρόµο µπροστά µας.

12. Πόσο σηµαντική είναι η ψυχολογική στήριξη για όσους νόσησαν ή νοσούν τώρα από καρκίνο;

Οσο σηµαντικόείναι να σου πετάξουνένα σωσίβιο ενώ πνίγεσαι ή να ανακαλύψεις το φως ενός φάρου εν µέσω καταιγίδας και θαλασσοταραχής.

13. Οι οικογένειες χρειάζονται στήριξη;

Χρειάζονται συνεχή στήριξη σε κοινωνικό - επαγγελµατικό επίπεδο, ώστενα διατηρήσουν όσα είχαν πριν από τον κεραυνό»του καρκίνου, αλλά καισε ψυχοκοινωνικό επίπεδο ώστενα µην αισθάνονται µόνοι στην άνιση µάχη που δίνουν.

14. Κοινωνική αποµόνωση όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία…
Ο φόβος και η άγνοια οδηγούν τα άτοµα αυτά στο περιθώριο της ζωής εκείνης πουέχουν παλέψει µενύχια καιµε δόντια για να την κερδίσουν…

15 Πώς θα σταµατήσει;
Ναγίνεικατανοητό πως η πλειονότητα των παιδιών µε καρκίνο, ακολουθώντας τοκατάλληλοθεραπευτικό σχήµα, γίνεται καλά, χωρίς ο καρκίνος να τους έχει αφήσει κουσούρια ή µειονεξίες.

16. Πόσο σηµαντική είναι η πληροφόρηση του κοινού;

Η σωστή και ολοκληρωµένη ενηµέρωση θα εξαλείψει την περιθωριοποίηση.

17. Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ σ’ αυτή την ενηµέρωση;

Μπορεί να επικοινωνεί την αλήθεια: ο καρκίνοςµπορεί να ιαθεί –και µάλισταχωρίς να καταφύγουµε στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα ακολουθούνται τα ίδιαδιεθνώς αναγνωρισµένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

18. Πώς µπορεί ο κόσµος να βοηθήσει;

Στηρίζοντας το έργο του συλλόγου µας καιτου Συλλόγου «Φλόγα», νασυµπαρασταθεί στους ενηλίκους που ξεπέρασαν τον σκόπελο τουκαρκίνου και να συµµετάσχει στην ορθή ενηµέρωση της κοινωνίας.

19. Η Πολιτεία;
Ενισχύονταςτα ογκολογικά τµήµατα µετο απαιτούµενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισµό αιχµής, αλλά και µε θεσµούς και νόµους πουστηρίζουν τους αποθεραπευµένους.

20. Οι επόµενες δράσεις σας;

Η πασχαλινή µας εορταγορά το Σάββατο 9 Απριλίου 10 π.µ. - 8µ.µ. και την Κυριακή 10 Απριλίου 10 π.µ. - 6 µ. µ. στο Πνευµατικό Κέντροτου ∆ήµου Αθηναίων

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4625666
Πληροφορίες: http://www.tokyttaro.gr/

Νέο σχολείο: Γιατί τα θρησκευτικά;

Απόσπασμα από σχόλιο του Κώστα Γιαννακίδη στο Blog protagon.gr (31/3/2011)

...
Η υπουργός ίσως δεχθεί κριτική για την κατάργηση της Πληροφορικής από το Λύκειο. Θα ήταν άδικο. Ετσι όπως διδάσκεται η πληροφορική στα ελληνική σχολεία, η διατήρηση της στο Λύκειο θα αποτελούσε κατασπατάληση διδακτικών ωρών. Αν έχεις φτάσει στην εφηβεία χωρίς να γνωρίζεις πως να χρησιμοποιείς υπολογιστή, τότε το Λύκειο δεν έχει να σου προσφέρει κάτι και ίσως και εσύ να μην έχεις να προσφέρεις κάτι σε αυτό.

Αντιθέτως, πίσω από τη θριαμβολογία για την επικείμενη πάταξη της παραπαιδείας ίσως κρύβεται μία αντίφαση. Αν υποθέσουμε ότι αύριο δεν υφίσταται παραπαιδεία, τι θα κάνουν όλοι όσοι συντηρούνται από αυτήν; Πως θα ζήσουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές; Εκτός και αν απορροφηθούν σε μοναστήρια που, λόγω υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών, θα διατηρήσουν την ακμάζουσα λειτουργία τους. Αμην.

Διαβάστε όλο το άρθρο: Θέματα: Γιατί τα θρησκευτικά;

Protagonistes.gr: Ενδοσχολική βία

Η τρομοκρατία της αθωότητας: Τραμπουκισμοί στα σχολικά προαύλια

Πρωταγωνιστές

Με την ενδοσχολική βία ασχολήθηκαν οι Πρωταγωνιστές την Κυριακή 27 Μαρτίου 2010.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθώντας να διερευνήσει την ελληνική εκδοχή της μάστιγας που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ως bullying επισκέφθηκε γυμνάσια και λύκεια και συνάντησε θύτες και θύματα στα ίδια προαύλια.

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησαν μαθητές που έχουν υποστεί βία αλλά και μαθητές που έχουν ασκήσει βία.
  1. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ  Μέρος 1ο (MEGA)
  2. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ  Μέρος 2ο (MEGA)
  3. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ  Μέρος 3ο (MEGA)
  4. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ  Μέρος 4ο (MEGA)

Ο Ανδρόνικος, μαθητής Γ’ Λυκείου, έπεφτε συχνά θύμα ξυλοδαρμού από τους συμμαθητές του στο συγκρότημα της Γκράβας. Άλλαξε σχολείο, έχασε δύο χρονιές αλλά σήμερα δηλώνει «η ζωή είναι δική μου, δεν θα σιωπήσω και αυτό συνιστώ και στα άλλα παιδιά που βρίσκονται στη δική μου θέση».

Ο Άρης, μαθητής Α’ Λυκείου, σε σχολείο των Βορείων προαστίων αφηγήθηκε στην κάμερα πως οι συμμαθητές του προσπάθησαν να τον πετάξουν μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε το 2ου Γυμνάσιο Ασπροπύργου και το Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής στο Ψυχικό προσπαθώντας να καταλάβει από πού πηγάζει αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η βία στα σχολικά προαύλια.

Στην εκπομπή μίλησαν επίσης ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι ενώ αναγνωρίσιμα πρόσωπα θυμούνται τα σχολικά τους χρόνια και την εμπλοκή τους σε φαινόμενα bullying. Μεταξύ άλλων μιλούν οι ηθοποιοί Μίνα Ορφανού, Μάκης Παπαδημητρίου, Αντίνοος Αλμπάνης, Αλέξης Γεωργούλης, ο τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα, ο αθλητής Βλάσης Μάρας και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ζαρίφη.

Πηγή: Η τρομοκρατία της αθωότητας: Τραμπουκισμοί στα σχολικά προαύλια

ΜΙΛΑ... ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ!
Υποστήριξη σε νέους κατά της βίας στο 116-111
Διαφημιστικό σποτ με τον Αντώνη Κανάκη για την ενδοσχολική βία.